12 Ekim 2009 Pazartesi

Böbrek taşı tanısında yapılan testler

Böbrek ve idrar yolu taşlarının tanısında en sık kullanılan yöntem ultrasonografidir. Bu yöntem basit ve hızlı bir yöntem bunun dışında direkgrafi sıkılıkla kullanılan bir yöntemdir. Ancak ultrasonla idrar yollarındaki taşların çoğunluğu yani tespit edilmesine rağmen %20 lik bır kısmı ultrasonda görülememektedir. Çünkü ultrasonla böbrek ve idrar kesesine yakın olan kısım dışındaki idrar kanalının görütülenme şansı yoktur.

Bu kısımlar ancak bir röntgen ışınıyla görünebilmektedir. Direkgrafilerde ise taşların %50 - %60 ,ını görebilmek mümkündür. Bazı taşlar rontgen ışınlarını geçirdiği için filmlerde çıkmamaktadır. Tomografi denen görüntüleme yönteminde taşların %90, dan fazlası tespit edilmektedir. Bu genellikle damardan bir ilaç vermeden yapılmaktadır. Ancak şüphe olduğu durumlarda yine damardan bir ilaç vererek idrar yolları görüntülendikten sonra daha kesin incelemeler yapmakta mümkündür.

Daha önceden kullanılan intravenöz pyelografi denilen yöntemle damardan ilaç verildikten sonra bir kaç seri rontgen filmi çekilmekteydi, günümüzde bu yöntem daha az yani ultrasonografi ve direkgrafi denilen düz rontgen filmiyle taşların önemli kısmının tanısı konabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder