17 Ekim 2009 Cumartesi

Böbrek taşı tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler

Belli bir büyüklüğe kadar olan taşların önemli bir kısmı her hangi cerrahi tedavi yapılmadan düşebiliyor. Ancak düşmeyen yada taş kırma yöntemiyle kırılamayan taşlarda cerrahi yöntem tercih edilmektedir.

Özellikle idrar kanalının alt kısmında olupta idrar kesesine düşmeden önce o kanalı tıkayan yada orda takılan taşlarda endoskopi yöntemi günümüzde çok sıklıkla kullanılan bir yöntem. Bu yöntemde hastanın idrar yolundan ince optik bir aletle girerek taşı olduğu yerde değişik enerji şekillerinde bu lazer olabilir yada promotik cihaz denilen cihaz olabilir kırılmaktadır yada daha ufak taşlar kırmadan olduğu yerden alınabilmektedir.

Böbreğin içindeki taşlarda ise 2 santimden büyük taşlarda genellikle tercih edilen yöntem endoskopik olarak cildi delerek dışarıdan böbreğin içine optik bir aletle girip taşı orada kırdıktan sonra bu parçaları oradan çıkartmak şeklinde olmaktadır. Daha ufak taşlarda ise aşağıdan idrar yolunu yine optik bükülebilir bir aletle böbreğin içine kadar girip böbreğin içindeki taşlar lazerle kırılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder